Noční běh v Rožnově pod Radhoštěm ovládli David Mikala a Martina Mazáčová

Druhý závod zařazený do pětidílného seriálu Franz Josef Kaiser Noční běhy 2022 se konal v sobotu pozdě večer v Rožnově pod Radhoštěm.

Vítězství v něm vybojoval David Mikala (AK Emila Zátopka Kopřivnice). Ten dosáhl v závodu dlouhém 6,2 kilometru, času 25:46. Druhé místo obsadil s desetisekundovou ztrátou Ivan Balíček ze Zlína, třetí byl Miroslav Bětík z Pozlovic (J. E. M. M. Bětíci, 26:19). Tomáš Minařík ze Štípy (Valachbajk Team, 26:33) skončil čtvrtý a Filip Malota (Mattoni Freerun Zlín) doběhl v čase 26:59 na páté pozici. 

IVANOVI BALÍČKOVI SE LÍBILA RODINNÁ ATMOSFÉRA

„Seriálu Nočních běhů v našem kraji se pravidelně zúčastňuji od roku 2017. Tento typ závodů se mi moc líbí. Panuje kolem nich rodinná atmosféra, vyhovují mi trailové tratě a jako bonus se mi líbí běh v noci s čelovkou,“ přiznal Ivan Balíček, nejúspěšnější vytrvalec ze Zlínského kraje v Rožnově pod Radhoštěm.

Závod na Valašsku si chtěl hlavně užít, ale zároveň v něm bojoval o co nejlepší výsledek. 

„K Jurkovičově rozhledně jsme běželi společně s Davidem Mikalou. Také později jsem s ním byl v kontaktu. V závěrečné cílové rovince měl však víc sil můj největší soupeř z kopřivnického atletického klubu,“ upozornil Balíček na rozhodující moment. 

Zisk druhého místa ho potěšil. „Závod byl pro mě relax. A protože se mi v něm dařilo, tak jsem si v rodinném kruhu víc pochutnal na nedělním obědu,“ užíval si Ivan Balíček celý víkend.

MARTINU MÁZÁČOVOU NA NOČNÍ BĚHY NALÁKAL MICHAL KRČMÁŘ

Závod žen vyhrála Martina Mazáčová z Příbora (Ammazying team), jež se blýskla časem 31:02. Stříbro si pověsila na krk Jitka Bařinková. Zlínská vytrvalkyně byla o osmnáct sekund pomalejší. Třetí příčku brala za čas 32:05 Iva Karafiátová (Mattoni Freerun Zlín). Domácí atletka Iva Hapalová (AC Sportguides Rožnov pod Radhoštěm) skončila v čase rovných 33 minut čtvrtá a Simona Grulichová (AK Drnovice, 33:07) doběhla pátá.

„V Rožnově pod Radhoštěm už jsem několikrát závodila. Na Noční běh na Valašsku mě před několika lety nalákal biatlonista Michal Krčmář, který byl patronem Nočních běhů pořádaných Vladanem Daňkem. Od té doby se tady ráda vracím. V minulosti se synem a letos v plném složení s celou rodinou,“ vysvětlovala Martina Mazáčová svoji účast na startu. 

Té se líbila rodinná atmosféra kolem závodu i zajímavá trať.

„Rožnovská trať je super. Mám ráda trailové tratě a kopečky.  Také nasvícené Dřevěné městečko mělo svoje kouzlo. V okolí Rožnova pod Radhoštěm je krásné prostředí. Ale když jsem tady běžela poprvé, byla trasa asfaltová po cyklostezce. Současná trať je mnohem zajímavější,“ pochvalovala si vytrvalkyně z Příbora.

V sobotu večer chtěla v Rožnově pod Radhoštěm zabojovat o stupně vítězů. Už ráno si také zazávodila ve Štramberské desítce.

„Po startu jsem běžela na druhém místě. Na první příčku jsem se posunula na konci prvního stoupání. Ovšem na konci posledního výběhu u Jurkovičovy rozhledny už mi ubývaly síly. Navíc jsem na konci závodu trochu znejistěla, když jsem těsně před Dřevěným městečkem špatně odbočila a musela jsem se trochu vracet. Pobyt na vedoucí pozici jsem však udržela,“ prozradila spokojená Mazáčová v cíli. 

V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM SI ZAZÁVODILO 66 BĚŽCŮ A 4 TANDEMY

Závodu v Rožnově pod Radhoštěm se ve všech kategoriích zúčastnilo 38 běžců, 28 běžkyň a 4 tandemy. 

 Start i cíl byl v rožnovském Lesoparku. Trať vedla k Jurkovičově rozhledně a zpět. Běželo se i přes skanzen a Valašskou dědinu. 

Další letošní Noční běhy se uskuteční v sobotu 16 července na Rusavě, v sobotu 3. září v Holešově a v úterý 27. září ve Zlíně.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V FRANZ JOSEF KAISER NOČNÍHO BĚHU V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM 2022: 

  • Muži do 39 let: Filip Malota (Mattoni Freerun Zlín) 26:59.
  • Muži do 49 let: David Mikala (AK Emila Zátopka Kopřivnice) 25:46.
  • Muži nad 50 let: Miroslav Bětík (J. E. M. M. Bětíci) 26:19.
  • Junioři: Jiří Flašar (Biathlon Halenkovice) 27:33.
  • Ženy do 39 let: Iva Hapalová (AC Sportguides Rožnov pod Radhoštěm) 33:00.
  • Ženy do 49 let: Martina Mazáčová (Ammazying team) 31:02. 
  • Ženy nad 50 let: Jitka Bařinková (Zlín) 31:20.
  • Juniorky: Romana Balážová (Baláž Extréme Team) 39:08.
  • Tandemy: Radim Súkup, Nikola Novosadová 32:36.

Lubomír Hotař

Fotografie / Milan Mikšík